• Türkçe
  • English
Blog

Sinirlerinizi Sakinleştirmenize Ve Ruh Halinizi İyileştirmenize Yardımcı Olacak Çay Çeşitleri

Stresli anlarda, küçük şeylere geri dönmek büyük bir fark yaratabilir. Bilim; nefes çalışması, meditasyon ve kısa bir yürüyüşe çıkmak gibi mini sağlık müdahalelerinin ruh halinizi büyük ölçüde iyileştirebileceğini ve sinir sisteminizi düzenlemeye yardımcı olabileceğinizi gösteriyor. RDN’nin kurucu ortağı Kylene Bogden’e göre, ısınmak için bir fincan çay içmek gevşemek için başvuracağınız yollardan biriyse, bazı çay çeşitleri de sinirlerinizi diğerlerinden daha fazla sakinleştirmeye yardımcı olabilir.

Bogden, özellikle uzun, karanlık ve soğuk aylarda, “Sinirlerinizi yatıştırmak veya ruh halinizi yükseltmek istediğinizde çay harika bir seçenektir” diyor. Sıcak bir fincan çay sizi rahatlatabilir ve bunun yanında birçok çay türü, insan sağlığını iyileştirdiği bilinen baharat ve bitki karışımlarından yapılır. Birleşik Krallık Çay ve İnfüzyon Derneği’ne göre, yaprak ve faydalı bitkileri içmenin kökenleri, M.Ö. 2737’ye dayanıyor. Çin İmparatoru Shen Nung bir bitki uzmanıydı ve çeşitli bitkileri, yabani otları suda kaynatarak içiyordu.

Her ne kadar tarihçiler hikâyenin doğru olup olmadığını bilmese de çayın Çin kültüründe ve dünyadaki diğer birçok kültürde binlerce yıldır önemli bir rol oynadığı yadsınamaz bir gerçek. Araştırmalar, çay içmenin zihni rahatlattığını, kardiyovasküler hastalıkları önlediğini hatta kemik ağrılarını azalttığını kanıtlamaktadır.


Yeşil Çay

Bir enerji patlamasına ve bağışıklık destekleyici antioksidanlara ihtiyacınız varsa, yeşil çay veya matcha en iyi seçeneğinizdir. Hem matcha hem de yeşil çay Camellia Sinensis bitkisinden gelir, ancak matcha çok daha konsantredir (ve daha fazla kafein içerir). Bogden, “Yeşil çay, ruh halinizi yükseltmek için mükemmeldir çünkü antioksidanlarla doludur ve hafif bir kafeine sahiptir” diyor. Yeşil çay aynı zamanda, ruh halinizi iyileştirmenize destek olan amino asit L-theanine için mükemmel bir kaynaktır. Psikiyatrist Daniel Amen, Well+Good röportajında “L-theanine, birçok yararlı psikotropik etkisi olan, özellikle kaygı ve stresi azaltan bir amino asittir” diyor. Araştırmalar, L-theanine’in sağlıklı ruh hallerini desteklemeye yardımcı olduğunu gösteriyor. Örneğin, Acta Neuropsychiatrica dergisinde majör depresif bozukluğu olan kişiler üzerinde yapılan bir araştırma L-theanine’in diğer faydalarının yanı sıra depresyon semptomlarını da iyileştirdiğini gösterdi. L-theanine ayrıca beyin uyarılabilirliğini düzenlemeye yardımcı olan ve beyindeki aşırı uyarılmaları sakinleştiren bir nörotransmitter olan gama-aminobütirik asidi (GABA) de içermektedir. Bu, kişinin kendini daha sakin hissetmesine yol açıyor. Ayrıca, Nutrients dergisindeki bulgular, L-theanine’in stres önleyici özelliklerinin, stres hormonu kortizolünü azaltmaya da yardımcı olabileceğini gösteriyor. Diğer bir araştırma ise, L-theanine almanın vücudun stres tepki sistemini önemli ölçüde düzenlediğini gösteriyor.

Papatya Çayı

Klasik rahatlatıcı papatya çayı, ilk yudumda mutluluk veren çiçeksi, sade bir tada sahiptir. Bogden, “Papatya çayı rahatlama, daha derin uyku ve gelişmiş sindirim sistemi için mükemmeldir” diyor. Papatya ayrıca bağışıklık sisteminizi de desteklemeye yardımcı olur. Batılı bitkicilikte, geleneksel Çin tıbbında (TCM) ve Ayurveda’da, papatya esas olarak rahatlama etkileriyle bilinir, bitki uzmanı ve Urban Remedy kurucusu Neka Pasquale, Well+Good’a şöyle diyor: “TCM’de papatya esas olarak qi’yi hareket ettirmek ve durgunluğu veya sıkışmış enerjiyi tedavi etmek için kullanılır. Akciğerleri (soğuk algınlığı ve grip), kalbi (sinir bozuklukları) ve mideyi (sindirimi) desteklemek için kullanılır. Ayurveda’da papatya gaz, şişkinlik, ağrılı adetler, uykusuzluk ve sinir sistemini sakinleştirmek için kullanılır.




Kedi Otu Kökü Çayı (Valerian Root Tea)

Bogden, “Kedi otu kökü kaygıyı azaltabilir, uyku kalitesini iyileştirebilir ve OKB (Obsesif Kompulsif Bozukluk) semptomlarını iyileştirebilir” diyor. Kedi otu kökü damak zevkinize uygun değilse biraz şeker, bal veya süt eklemeyi deneyin.

Zencefil Çayı

Lezzetli, baharatlı zencefil çayı kan dolaşımını artırarak ruh halimizi iyileştirir. Bogden, “Daha iyi dolaşım, daha fazla vitamin ve mineralin vücutta daha fazla yere ulaşması ve ruh halinin yükselmesi anlamına gelir” diyor. Zencefil ayrıca mide bulantısına iyi gelir ve iltihap önleyici faydalar sunar. “Çalışmalar zencefilin, gingerol adı verilen bir bileşik sayesinde iltihabı, şişmeyi ve ağrıyı azaltmada etkili olduğunu göstermiştir. Gingerol, zencefilde güçlü anti-inflamatuar ve antioksidan etkileri olan biyo-aktif bir bileşiktir” diyor Tracy Lockwood-Beckerman. Zencefil çayının tadını biraz rahatsız edici buluyorsanız, aromasını yumuşatmak için bal veya agave şurubu ile tatlandırmayı deneyin.





Ballı Lavanta Çayı

Lavanta kokusu İtalya’nın hayallerini, ikindi şekerlerini ve dev güneş şapkalarını çağrıştırır. Bogden, ballı lavanta çayının oldukça rahatlatıcı olduğunu söylüyor. “Ballı lavanta çayı yatıştırıcıdır, tadı harikadır ve gevşemek için içilebilecek en aromatik ve sindirim açısından harika olan çaylardan biridir” diyor.



Limon Otu Çayı (Lemongrass Tea)

Bogden, limon otu çayının güçlü, canlı ve taze kokusunun yalnızca soluma yoluyla bile ruh halinizi iyileştirebileceğini belirtiyor. Limon otu çayının sağlığa etkileri konusunda daha fazla araştırma yapılması gerekilse de en önemli kullanım alanlarından biri mide yatıştırıcı olarak kullanılmasıdır.

Kaynak: www.wellandgood.com